In teorie, carantina era folosita atunci cand se dorea limitarea raspandirii unei boli in afara unei arii(casa, cartier, oras, judet, tara etc).
Cateodata e folosita, gresit as spune eu, si ca metoda de raspandire a unei boli in interiorul unei arii. Ceea ce e nonsens, dar fie, nu vreau sa discutam teorii de carantinare aici. Aveti google, cititi.
Prin aceasta postare vreau doar sa imi exprim parerea mea legat de ceea ce se intampla in lume, in general si in Timisoara, in particular, cand vine vorba de instaurarea carantinei, ca scop de preventie a raspandirii covidului :
1 – carantina poate fi eficienta pe termen scurt, in momentul in care ai un numar mic de cazuri, pe care le poti izola si trata. Apoi, carantina se poate ridica.
2 – carantina poate fi eficienta si in cazul in care carantinezi un numar mic de oameni(sa zicem localitati mici, maxim 2-3 mii de locuitori). E eficienta pentru ca nici nu necesita resurse multe(politisti, armata etc), nici nu afecteaza foarte mult alte comunitati.
Al 3 lea caz in care carantina poate fi eficienta e cazul cand toata lumea respecta cu strictete regulile impuse si interactiunea intre oameni e redusa la minim(sa nu zic zero)

Dar, in momentul in care doresti sa carantinezi un oras cu cel putin 300 de mii de locuitori, un oras in care interactiunile interumane sunt la un nivel ridicat(si aici ma refer atat la interactiuni sociale, cat si la interactiuni legate de munca), marja de esec a carantinei e foarte mare. Mai mult, datorita restrictiilor impuse(exemplu : orar de functionare redus al magazinelor ce duce la o aglomerare mai mare) e posibil sa obtii efectul exact invers.
Si asta nu inteleg, sau se fac ca nu inteleg, autoritatile noastre(si cele din vest).
In momentul de fata e absolut imposibil sa poti carantina o masa mare de oameni, dupa 1 an de restrictii.
De ce?
Oamenii au asteptat 1 an ca autoritatile sa ofere suport sistemului sanitar, insa au primit in schimb multe scandaluri(achizitii de echipamente medicale la preturi ridicate, spitale care iau foc, doctori acuzati ca omoara oameni la ATI). Si multe altele.
Mai adaugati cate o sosoaca sau cate o gafa in care ba nu e carantina, ba e carantina, si veti realiza ca e imposibil sa mai impui o carantina care sa aiba si rezultate.
Si chiar daca oamenii nu vor mai iesi din Timisoara, tot vor trebui sa mearga la servici. Pentru ca ghiciti ce : majoritatea imbolnavirilor acolo se petrec. Nu in cele 20 minute petrecute la cumparaturi, cu masca pe nas. Nu in plimbarile pe malul begai sau prin unirii. Ci acolo unde stai 8 ore pe zi,la lucru. Pentru ca dragi autoritati, nu toata lumea isi permite sa lucreze de acasa.

Dar da, daca vreti sa va pacaliti ca o carantina(asa cum poate fibinstituita, tinand cont de realitatile zilei de azi) ajuta si va protejeaza, pacaliti-va. Eu prefer sa traiesc in realitate si sa ma protejez cum stiu eu si sa nu accept toate aberatiile unor arahati, usristi sau pnlisti care traiesc in bulele lor, neavand nici in contact cu realitatea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *